onsdag 29 december 2010

Gratis Officepaket direkt i Hotmail




Fick mejl från Microsoft idag om att de lanserar gratis Officepaket direkt i Hotmail. Blev glad för detta, för jag har känt behovet av gratis ordbehandlingsprogram på skolan. Eleverna har ju oftast inte råd att köpa dyra program och det händer att de skriver sina läxor direkt i mejlet eller i Wordpad, vilket inte är så bra. Google har ju redan länge haft mer gratisgrejer än Microsoft, men nu verkar de haka på.

Jag har nu testat testat Word i Hotmail. Det öppnar sig lätt i webbbläsaren och ser ungefär ut som Word brukar göra. Man kan spara sina dokument i Microsofts Skydrive, som man får tillgång till via Hotmail. Jag tror jag har 2GB att spara på, vilket inte är så dumt. Man kan också öppna dokumentet direkt i Word om man har det installerat på sin dator. Jag fick först meddelandet att mitt Word var för gammalt men sedan gick det ändå att öppna. Man kan också dela dokument med andra i stil med Google Docs. Man kan naturligtvis också mejla dokument och dela dem på Facebook, enligt Microsoft.

Power Point och Excel ska också fungera på samma sätt, men dem har jag inte hunnit testa. Allt som allt tycker jag att det här är en bra grej :)

lördag 25 december 2010

God jul!

★God jul ★* 。 • ˚ ˚ ˛ ˚ ˛ •
° 。 ° ˚* _Π_____*。*˚
˚ ˛ •˛•*/______/~\。˚ ˚ ˛
˚ ˛ •˛• | 田田|門| ˚
*****************************

måndag 20 december 2010

Soundcloud

Soundcloud.com är ungefär som Flickr, fast för ljud. Används av musiker och alla som arbetar med ljud. Man kan söka musik med Creative Commons-licencer. Bolaget är tyskt men grundarna är svenska, Eric Wahlforss och Alexander Ljung. Wall Street Journal listade nyligen de tio hetaste teknikbolagen och Soundcloud var ett av dem.

Lär mer här.

onsdag 15 december 2010

Creative Commons










Creative Commons-licenserna är ett utmärkt sätt att kunna dela med sig. Med hjälp av dessa enkla symboler kan man själv bestämma exakt till vad och hur ens verk (bilder, video, ljud, texter osv) kan användas till. När man sedan använder andras verk måste man respektera villkor för användningen. I alla licenserna ingår att man måste ange upphovsmannen. Beroende på vilka licenser upphovsmannen har valt till sitt verk, kan man göra mycket mer, som t ex redigera och t o m använda det kommersiellt.

Nästa bild kommer från Skolverket


Skolverkets guide för lärare hittar man här:

Jag är visserligen ingen fotograf, men har idag gått igenom mina foton på Flickr och ändrat på licenserna. Jag såg att bilderna hade fått "All rights reserved" automatiskt, så jag ändrade de flesta bilderna till licensen "Attribution", erkännande. Det är den minst stränga licensen och innebär att alla får använda mina bilder precis som de vill, det enda är att de måste uppge att det är jag som tagit originalbilden.




onsdag 8 december 2010

Webinar om öppna lärresurser



Har idag lyssnat på en Webinar angående OER (Open Education Resources). Man kunde delta i seminariet på plats i Kalmar, Växjö, Ronneby eller Karlskrona - eller via nätet hemma i Göteborg som jag gjorde. Man deltog med hjälp av Adobe Connect och man kunde se och lyssna på dem som pratade. Man kunde också delta i en chatt under hela seminariet. Ett mycket smidigt sätt att få vara med utan att behöva resa någonstans. Gratis var det också! :)

"OER - öppna digitala lärresurser för en förändrad undervisning.
Fram till i dag har världens lärare publicerat mer än 1,5 miljoner lärobjekt och resurser som är tillgängliga via nätet. Allt från de mest konkreta övningarna till annorlunda föreläsningar inom ditt ämnesområde. Idéer som väntar på att användas - öppna digitala lärresurser.
Möjligheten att förändra undervisningen ökar eftersom du genom öppna digitala lärresurser lättare kan ta del av hur andra lärare undervisar inom ditt ämnesområde. Det blir också lättare för blivande studenter att se vad kurserna handlar om och därigenom göra ett säkrare val. För lärosätet innebär en ökad öppenhet också en marknadsföring av lärosätets utbildningar vilket kan påverka söktryck, genomströmning och kvalitet.
Vill du veta var du hittar öppna digitala lärresurser, hur du använder dem, vad som är tillåtet samt hur du själv kan producera på nätet?"


Seminariet handlade alltså om öppna digitala lärresurser och hur man hittar dem. Idag är de flesta tyvärr på engelska, för det kanske är så att vi svenskar inte är så duktiga på att dela med oss det vi skapar. Jag hoppas det blir bättre även här, jag skulle behöva material just bara på svenska för mina elever. Som tur är finns lektion.se som är en jättebra sida som växer och växer. Teacher on Demand är en annan bra svensk sida, där man kan hitta en massa olika videor om olika teman.

Vi fick också en bra repetition på de olika Common Creatives-licenserna. Flickr är en bra sida som använder sig av dessa CC-licenserna och dessa bilder får man oftast fritt använda bara man anger namnet på upphovsmannen. Jag lärde mig också att man kan söka efter filer med Creative Commons-licens direkt i Googles avancerade sökning.

Seminariet spelades in och kommer senare att publiceras så alla kan se den.

Här är några bra länkar om olika OER som vi fick tips om idag:



söndag 5 december 2010

Studera på distans

Nu har jag lämnat in min valfria strimma. Jag ändrade på uppgiften lite grann för att den bättre skulle passa mig och mina elever som läser svenska som andraspråk. Jag låtsas vara utomlands en vecka och eleverna får arbeta hemifrån med en dator.

När jag väl började göra uppgiften, insåg jag att det inte alls var så svårt att planera undervisningen på distans. I och med att vi använder lärplattformen ganska så flitigt som det är, är det mycket av materialet som redan är digitalt. Jag delar inte ut så mycket papper längre som jag gjorde förut. Bra för miljön och billigare förstås!

Med hjälp av en lärplattform (eller en annan webbsida t ex en wiki) kan man planera undervisningen med hjälp av olika inlämningsuppgifter, länkar, videor och tester. Detta är ju lättast med en lärplattform pga inlämningsfuntionerna, men det går säkert bra att lämna in per mail också.

Jag önskar att jag kunde testa min distansvecka på riktigt, kanske något jag ska prata med min chef om? Det vore inte alls dumt att vara nån annanstans i värmen en vecka just nu... :)

torsdag 11 november 2010

Just testing....

Ville bara testa att bädda in en film från PodOmatic...


tisdag 9 november 2010

Podcasting

Nu har jag äntligen testat podcasting ”på riktigt”. Jag går en annan kurs som heter Tillämpad IT i skolan vid Umeå Universitet parallellt med denna och där fick vi i uppgift att podcasta på tre olika sätt och prenumerera på dessa podcasts. Jag tycker det är ganska kul egentligen med podcasting, det är en kul idé där man kan göra egna ljudintagningar/radioprogram med väldigt enkla medel. Man behöver ju bara en mikrofon och ett gratisprogram som t ex Audacity och då är det bara att köra igång. Sedan kan man lätt prenumerera på olika podcasts med t ex iTunes. Jag tror det värsta med egna podcasts är att gilla sin egen röst. Jag tycker fortfarande att det är hemskt att lyssna på mig själv, men det kanske är något man bara måste komma över :)

Jag testade podcasta två olika filer först på Umeå Universitetets s k Scam Portfolio, där varje student har en egen e-portfolio. Det var relativt lätt att ladda upp filerna och göra dem prenumererbara på iTunes.

Andra sättet var med hjälp av WordPress och detta var lite krångligare. WordPress är ett bloggverktyg, som man laddar ned ”zippat” och man måste installera programmet på en server innan det fungerar. Jag installerade det på Umeå Universitets server. För att kunna ta dit filer var man också tvungen att ladda ned ett FTP-program (FileZilla) för att få över filerna till servern från min dator. För att sedan kunna podcasta med bloggen var man tvungen att ha insticksprogrammet PowerPress också. Allt detta var minst sagt krångligt, men jag tror jag lärde mig en massa på vägen. Det kändes lite som att gå tillbaks i tiden med alla dessa krångliga installationer. Nuförtiden går det mesta ju genom att dubbelklicka på webben. men jag tror jag lärde mig en massa och när allt var klart så lyckades jag t o m prenumerera på mina podsändningar från WordPress.


Det tredje alternativet var enklast och mest användbar med tanke på att användas med eleverna. På PodOmatic kan man gratis skapa ett konto och det är bara att ladda upp ljud eller video som man vill podcasta. Det är sedan mycket enkelt att prenumerera på dessa i iTunes.


Om någon skulle vilja kolla hur det ser ut på min testblogg på Wordpress och PodOmatic så så kan så är det bara att klicka på länkarna: Svedjan på WordPress och Svedjan på PodOmatic.


onsdag 3 november 2010

Internetsökning och källkritik


När jag började söka information för länge länge sedan så använde jag alltid AltaVista. Den finns visserligen kvar och fungerar (har kollat idag) men den används nog inte så flitigt längre. Det är Google som gäller, det säger ju redan det nya verbet googla. Jag kan inte längre tänka mig ett liv utan Google. Hur fick man svar på alla frågorna förut? När man inte hade Google, Internet, dator eller mobil till hands överallt? Jag minns inte. Då grubblade man väl på saker och ting länge innan man fick svar. Nu finns ju allt där, det är bara att ”googla” fram det.

Men man kan inte tro på allt man kan läsa på Internet, det vet ju de flesta i alla fall. När jag diskuterade detta med mina elever (nyanlända invandrare) så trodde de verkligen att allt som står skrivet på Internet är sant. Det är ju skrivet! När jag sedan gick vidare och frågade vem som skriver och vem som kollar allt som skrivs, så trodde de fortfarande att det var någon som kollade allt. Efter en lång diskussion kom vi tillsammans fram till att inte allt behöver vara sant, men det var inte lätt att övertyga dem! Jag förklarade hur t ex Wikipedia fungerar. Jag tycker Wikipedia är toppen, men visst måste man vara källkritisk när man hittar information där. För att inte tala om fejkade webbsidor som www.whitehouse.net. Där hittar man de konstigaste sakerna och tror man att allt som står på nätet är sant, så kan det ju bli konstigt!? Eller sidan www.levandehistoria.com? En grupp lärare har skapat sidan www.allaboutexplorers.com för att sidan ska kunna användas för diskussion om källkritik. Där finns påhittad information om de olika upptäcktsresande. Visst vore det pinsamt att som elev ha citerat just den sidan?

Det är också viktigt att påpeka i vilken ordning resultaten kommer i Google, att de första träffarna inte alls behöver vara de mest relevanta, utan det är helt andra saker som avgör. Viktigt är också att de lär sig att använda rätt sökord. Inte sällan skriver mina elever hela frågor och meningar i sökraden. Man behöver också förklara noga vad en sökmotor gör. Förra året var det fler elever som angav Google som källa i sina arbeten, då insåg jag att de inte alls hade förstått vad Google egentligen gjorde. Men man lär sig av sina misstag och jag hoppas att min undervisning om källkritik i år blir lite bättre :)

Apropå sökning på Google så är Google duktig på att gissa vad man menar om man råkar stava fel, vilket är ju jättebra för t ex mina elever som ofta stavar fel. Häromdagen letade jag efter en bra finsk film på Google och skrev "bra finsk film" i sökrutan... och gissa vilket svar Google gav mig??? "Menade du bra FRANSK film?"

Att låna e-böcker och e-ljudböcker




Läste på Olcas blogg idag angående att hon brukar låna e-böcker på elib.se. Jag hade faktiskt ingen aning om att vanliga bibliotek lånar ut e-böcker och ljudböcker (gratis), men man lär sig så länge man lever eller hur?

Nu har jag i alla fall testat både att låna en e-bok och en e-ljudbok. Jag lånade samma bok i båda formaten så jag kunde både lyssna och titta på texten samtidigt. För att lyssna på en e-ljudbok behöver man inget programvara utan man kan lyssna direkt i webbläsaren. För att kunna läsa en e-bok behövs däremot ett program, MobiPocket Reader, som kan laddas ned gratis. Att låna var mycket smidigt, man behöver bara ange sitt lånekortsnummer och för e-böcker även PID-koden på sin läsare. Det ska också gå att läsa böcker på en del Smartphones, t ex fler Nokias och Sony Eriksson-telefoner. Konstigt nog fungerar dessa inte (än i alla fall) på iPhone eller iPad.

Jag tycker detta är något man kan använda sig av på skolan med eleverna. Man kan lyssna på en bok, och om man vill, även läsa boken samtidigt. Jag hittade t o m lättlästa böcker i sortimentet. Jag personligen är inte så förtjust i att läsa böcker på skärmen, för jag tycker det är jobbigt för ögonen, men att bara lyssna och blunda däremot är toppen!

söndag 24 oktober 2010

Världen som spelplan

Jag bestämde mig att läsa boken eller studien "Världen som spelplan" som är skriven av Jonas Linderoth och spelbibliotekarie/ forskningsassistent Camilla Olsson på institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet.

För tre år sedan gjordes en liknande studie av Jonas Linderoth och Ulrika Bennerstedt "Att leva i World of Warcraft". Studien försökte förklara varför så många fastnar i WoW och problematiken och konsekvenserna med spelandet. Nu har onlinespelandet blivit mer rumsrent och studien som gjorts nu handlar mer om de positiva effekter spelandet kan ha. Den handlar om gränsöverskridande möten i onlinespel. Ålder och nationalitet är inte viktiga när man spelar onlinespel. Det är inte helt ovanligt att en t ex en svensk vuxen kvinna spelar med en tonåring från Syrien. I dessa spel är inte det viktigt, utan hur skicklig du är som spelare. Dessa spel spelas ofta i guild, alltså olika grupper, som spelar tillsammans. Då är det viktigaste att spelarna spelar ungefär lika bra, inte varifrån de kommer eller hur gamla de är eller vad de sysslar med IRL. Ofta lär spelarna känna varandra väl när de spelar tillsammans i långa perioder. Ofta möts de IRL och inte helt ovanligt att det kan t o m uppstå kärleksrelationer mellan spelarna. Ofta är spelarna i samma guild från flera olika länder och kan lära sig mycket av varandras kulturer och tankesätt.

Jag har väl själv tyckt att onlinespelandet kan vara väldigt asocialt. Jag har en bror som spelar WoW dagligen och har tyckt att det inte är så bra. Men nu efter att ha läst studien och pratat med honom om WoW, förstår jag att han faktiskt har hur många kontakter som helst online med olika spelare överallt i världen.

Jag rekommenderar alla som har kontakter med ungdomar eller vuxna som spelar att läsa boken. Eller om du inte vet så mycket on onlinespel men är nyfiken. Boken är lättläst och intressant och det bästa är att den kan laddas ned eller beställas gratis på Mediarådets hemsida.

tisdag 19 oktober 2010

Om gratisprogram

Jag har under veckan stött på en mängd olika problem med mitt Officepaket på min jobbdator. Jag fick olika felmeddelanden från både PowerPoint och Excel och Word. Eftersom IT-teknikern inte var där denna veckan, resulterade detta till att jag avinstallerade hela paketet och blev naturligtvis av med felmeddelanden, men blev även utan textbehandlingsprogram.

Nu fick jag en chans att äntligen prova Open Office. Det är ett program som jag brukar rekommendera mina elever att skaffa, för jag upptäckte häromdan att fler elever inte gjorde sin hemuppgift på datorn, för de inte hade just Microsoft Office. En del skrev för hand, fast de hade dator hemma och andra använde Word Pad.

Open Office är helt gratis och kan användas i alla möjliga sammanhang. Den har motsvarigheten till Word, Excel och Power Point. Man kan spara sina textdokument även i .doc-format, så man kan öppna dem med Microsoft Office. Programmet har en egen PDF-konverterare, så man behöver inte ladda ned det extra. Jag tycker att det här programmet är något man kan rekommendera, jag tycker gratis är bra!

Jag har också testat olika gratisprogram för fotoredigering, som GIMP och den nätbaserade Photoshop express. Personligen gillar jag Photoshop Express, för man har allt online och det är lätt att arbeta på olika datorer eftersom bilderna sparas även på nätet.

Finns det några nackdelar med att använda sig av gratisprogram? Någon som stött på problem med dessa?

onsdag 13 oktober 2010

Slutuppgiften i IKT och specialpedagogik

Jag har under veckan arbetat med slutuppgiften i Specialpedagogikstrimman. Uppgiften var mer omfattande än vad jag först tänkte, men i och med den får man ju läsa allt material en gång till och antagligen lära sig mer. Uppgiften i sig är väldigt bra, tycker jag, för jag kan tänka mig att det finns fler skolor utan specialpedagogisk kompetens. Just på min skola är det fler som kan mycket mer om ämnet än jag, alltså utbildade specialpedagoger, men jag hoppas ändå att kunna bidra lite med den nyaste utvecklingen inom IKT och teknik åtminstone.

Nästa vecka gör vi ett besök på Specialpedagogiska skolmyndighetens regionkontor här i Göteborg. De har regionens största läromedelsutställning. Jag antar att det finns tekniska hjälpmedel att titta på också. Det känns roligt och jag tror jag väntar med att skriva klart tills dess att jag varit där.

onsdag 6 oktober 2010

IKT och specialpedagogik igen

Jag har under veckan läst om de olika funktionshindren i Bilda. Det var ett mycket bra och lärorikt material och jag känner att jag lärt mig mycket. Det slog mig att väldigt mycket av det som vi som lärare kan göra för dessa elever, hjälper också alla andra i gruppen. Exempel på detta är t ex vilken layout man använder i sina texter, att man inte bara pratar även också visar visuellt så att eleverna får använda fler sinnen, hur klassrummet är möblerat, hur man riktar sig när man själv pratar, belysning, ljuddämpning osv. På sidan Hörselboken kan man få en mängd bra tips för pedagoger som har elever med hörselnedsättning, men som sagt gynnar dessa tips alla elever. En del tips passar speciellt bra för oss som arbetar med elever med ett annat modersmål än svenska.

Idag kan elever med funktionsnedsättningar få mycket hjälp av den moderna tekniken, IKT och datorerna. De kan göra saker som tidigare var omöjliga. Med moderna hörapparater kan de flesta få bättre hörsel och med en Cochlea-implantat kan en som blivit döv få tillbaka hörseln. Personer som inte kan prata kan kommunicera med datorns hjälp, liksom blinda kan läsa och skriva texter med datorn. Man kan kommunicera med personer med stora språksvårigher med hjälp av bilder och symboler, sk. alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Det finns webbsidor som hjälper en att skapa sådana bildberättelser, t ex finska Papunet.

Man kan på ett roligt sätt lära sig teckenspråk på Teckenspråkswebben. Jag visste nog inte att man har olika teckenspråk på olika språk. Alltså kan man inte kommunicera på teckenspråk med en engelsman om man bara kan det svenska systemet. Vad frustrerande! Kunde man inte haft samma system i alla länder? På nätet kan man slå upp ord på de olika teckenspråken på sidan Spreadthesign.com. Intressant att jämföra de olika språken med varandra.
Nu är det dags att ta börja fundera på slutuppgiften...

fredag 24 september 2010

Vi lär som vi lever 2

Jag bestämde mig trots allt att fortsätta läsa Bodil Jönssons "Vi lär som vi lever". I boken skriver författaren om hur datorn, Internet och mobiltelefonen har förändrat förutsättningarna för lärande och om konsekvenserna som detta har för kunskapsutvecklingen. Dessa tre "nyheter" har medfört större ändringar i skolan än någon ny läroplan någonsin. I sin bok resonerar Jönsson bl a kring kunskap och information samt sk rulltrappekunskaper som bara rinner igenom oss. Hon menar också på att ”vi lär som vi lever” och menar att den teknologi som vi använder påverkar vårt lärande och sätt att leva på. Hon skriver också om hur lärarens roll har förändrats från att sitta inne med all kunskap och vara sändare med elever som mottagare till att eleven kan vara sökaren och läraren återkopplaren.

Jag hade lite svårt att skriva en inspirerande recension om denna bok eftersom den inte riktigt var den bok jag var ute efter just nu. Jag tycker dock att den var läsvärd och jag tror att det är viktigt för oss lärare att fundera vad denna nya teknik innebär för skolan. Visserligen känns det att jag själv vuxit upp med den nya tekniken, men den fanns inte med under min egen skolgång.

onsdag 22 september 2010

IKT och läs- och skrivsvårigheter

Idag har jag gått igenom avsnittet om läs- och skrivinlärning. Jag inser att IKT och teknik kan vara till stor hjälp till personer som har dessa svårigheter. Det finns fler hjälpmedel man kan ha från olika datorprogram till Daisy-spelare och läspennor. Man ska inte behöva ha någon diagnos för att få hjälp i skolan, utan dessa hjälpmedel kan hjälpa även elever som t ex har nedsatt syn eller som inte behärskar det svenska språket. Det finns en mängd olika hjälpmedel man kan ha till hjälp. Jag ger några exempel här:

Med en Daisy-spelare kan en elev med läs- och skrivproblematik lyssna på en text i stället för att läsa den själv. Daisyspelare är dock ganska dyra, men om man har en mobil med Symbian, så kan det vara möjligt att ladda ner Daisy Mobile Player i mobilen. Detta går i alla fall med de flesta Nokia-modellerna.

Stava Rex är ett program som fungerar tillsammans med Word och den hjälper en att stava rätt. Den är mer avancerad än Words eget rättstavningsprogram. SpellRight hjälper en att stava rätt på engelska. Talsynteser gör att man kan få texten i olika dokument eller webben uppläst. Man kan också lätt ändra typsnitt i olika dokument till mera lättläst. Det finns också gratisprogram son läser upp en del webbsidor, t ex Talande webb. Jag tycker att alla dessa program borde ingå i skolans datorer, även om skolan är en ”vanlig” skola. Speciellt elever med invandrarbakgrund skulle bli behjälpta av dem och även andra som är osäkra på stavningen.

En mobiltelefon kan hjälpa dessa elever otroligt mycket och en mobil har de flesta ju redan. Man kan anteckna, fotografera lärarens anteckningar, skriva ned tider i kalendern, skriva påminnelser till sig själv, spela in ljud etc.

Är man så lyckligt lottad som lärare att man har tillgång till SmartBoard eller Mimio, så kan man hjälp dessa elever genom att spara anteckningarna man skriver på whiteboardtavlan på datorn och skriva ut dem eller skicka dem till eleverna efter lektionen.

Med hjälp av den webbaserade kognitionssimulatorn kan man testa hur det känns att delta i en lektion när man har någon typ av funktionshinder. Man lyssnar först på en lektion som innehåller diktamen och läsförståelse och väljer sedan ett funktionshinder och lyssnar på samma lektion. Det var otroligt jobbigt att vara med på lektionen med ADHD, man hörde alla möjliga ljud i klassrummet förutom det läraren sa och man skulle skriva diktamen. Det säger ju sig självt att det inte gick. Lika jobbigt var det att vara dyslektiker när man försökte läsa och skriva. Vi som inte har dessa funktionshinder har svårt att föreställa oss hur det är, men med hjälp av detta test så fick man kanske lite hum om hur det kan upplevas.

Jag testade också Mind Map-programmet Edraw som går att ladda ned gratis. Programmet liknar Word och är ganska så lätt att använda och det går att lätt göra snygga mind mappar. En del elever med dyslexi kan behöva ett mer visuellt sätt att anteckna och de kan få stöd för minnet med mind maps med text, bilder och symboler.

tisdag 21 september 2010

IKT och specialpedagogik

Jag har idag börjat med strimman IKT och Specialpedagogik. Jag är själv ganska så okunnig inom området, så det känns nyttigt att få läsa mer om detta. Jag jobbar själv inte med elever med funktionsnedsättning, men eftersom mina elever inte kan det svenska språket när de börjar hos mig, så kan de också ses ha ett slags "funktionshinder" tills de lärt sig svenska och många av hjälpmedel till t ex dyslektiker, såsom talsynteser o dyl är nyttiga även för dessa elever.

Jag kommer i alla fall tipsa mina kolleger om det jag läser här under kursen. Jag har redan påbörjat en länksamling i skolans lärplattform för specialpedagogerna.

På Handisams hemsida finns ett antal korta videor angående vardagen till personer med funktionsnedsättning. Dessa kan jag varmt rekommendera för att få en inblick hur det kan kännas i vardagen för dessa personer. Jag fastnade speciellt för denna film om en som söker ett jobb på ett företag där alla går i rullstol.
Mycket tänkvärt att problemet lösen med en hjälm. Det kanske är så vi löser våra elevers problem ibland?

Jag kommer att tänka på Kunskapsportalen i Angered här i Göteborg, som har ett IKT-center för elever med särskilda behov, men som nu används för alla elever i skolan. Kunskapsportalen är en studiehall med fler datorer med moderna program och pedagoger som hjälper elever med bl a läs-och skrivsvårigheter, såväl som invandrarelever som behöver stöd med svenska språket. Jag önskar alla skolor skulle kunna satsa på modern utrustning i detta område.

tisdag 14 september 2010

Valkompasser på nätet

Jag vet väl ungefär vilka jag ska rösta på, men är fortfarande lite osäker och inte så insatt som jag kanske borde vara. Jag är finsk medborgare och får inte rösta i riksdagsvalet, men däremot får jag rösta i kommun och landsting.

Jag testade två olika valkompasser på nätet. Svts och Svenska Dagbladets. I Svts valkompass måste man själv välja ut tre olika partier man tror på och man svarar på 50 olika frågor och får sedan svar på vilket parti som är närmast och tips på vilka personer man kan rösta på.

Om man är osäker på vilket block man vill rösta på kan man göra Svenska Dagbladets test. Där kan man börja med att svara på några frågor och man får veta blocktillhörigheten. Sedan går man vidare och svarar på en del frågor och får veta vilket parti som passar bäst.

Kompasserna visade ungefär det resultat jag förväntade mig, så det känns att testet faktiskt hade koll. Just de två partierna som jag själv har velat mellan fick jag som svar. Nu är det bara att bestämma sig antar jag, det är ju fortfarande några dagar kvar!

lördag 11 september 2010

Från wikis till mattefilmer


Jag har nu läst halva boken och är väldigt nöjd med den. Boken ger en massa praktiska tips på olika IKT-verktyg och projekt som gjorts i olika delar av Sverige. Boken består av 12 skolreportage. Exemplen kommer från vanliga skolor och exemplen känns praktiskt genomförbara och inspirerande. Jag har läst om saker som jag redan visste en del om, men också om saker jag inte visste så mycket om.

Jag hade nog redan hört om eTwinning förut, men har idag registrerat mig på sidan och söker nu samarbetsskolor. Tanken med eTwinning är att man ska samarbeta med en eller fler skolor utomlands och ha IKT som hjälpmedel i detta samarbete. Skolorna har alltså inga fysiska träffar annat än på nätet. eTwinning kommer sedan att hjälpa till med t ex webbresurser. Vi får se om det är någon därute som nappar på min idé...

måndag 6 september 2010

Dropbox


Jag testade en för mig ny tjänst som heter Dropbox. Programmet skapar "en box" eller en mapp i datorn som synkroniseras automatiskt med nätet och mina andra datorer. Man kan få 2 GB gratis, vill man ha mer plats, får man betala. Idén är väl inte så dum, så man kan ha med sig filer, bilder och musik på nätet i stället för att mejla eller ha ett usb-minne. Den ska även synka med mobilen, men tyvärr inte just med min Nokia, eftersom det inte är android eller en iPhone. (Ja-ja, jag skulle köpt en iPhone is i stället!!) Men jag tror jag kommer att ha nytta av tjänsten ändå, speciellt när jag mest arbetar med en laptop från jobbet, som verkar behöva en ominstallering då och då.







söndag 5 september 2010

Vi lär som vi lever


Jag har under veckan inte varit så aktiv med kursen som jag hade velat vara. Jag genomgick en mindre operation i torsdags, men har ändå mer eller mindre framgångsrikt försökt läsa Bodil Jönssons "Vi lär som vi lever", men har svårt att tycka att boken kan ge mig speciellt mycket. Jag är nog mer ute efter mer praktiska undervisningstips just nu.

Jag har också skrivit ut Web 2.0 for Content for Learning and Teaching in Higher Education för att läsa den. Jag vet inte än om rapporten ger konkreta tips om användning av web 2.0-verktyg eller bara jämför hur de olika universiteten använder sig av dessa, men det återstår att se...



tisdag 24 augusti 2010

Digital kompetens och lärande II

Nu har jag äntligen lyckats logga in på fortsättningskursen på Digital kompetens och lärande och har kollat lite på innehållet på kursen. Kursen känns spännande och omfattande. Det kommer säkert att vara roligt att läsa, men det ser ut att man får jobba mycket också. Jag läser kursen inom ramen för Lärarlyftet och det känns roligt att få vara hemma på halvtid och läsa IKT.

Jag har läst om kurslitteraturen och valt ut tre böcker som jag också redan har beställt. Jag hoppas böckerna kommer till nästa vecka, då jag tänker börja studera. Dessa tre böcker tänker jag läsa:

onsdag 9 juni 2010

Klar med kursen???


Nu har jag skrivit färdigt mitt projektarbete och lämnat in och spelat in min muntliga presentation. Nu är det bara vänta och se om dessa blir godkända. Jag hade väldigt svårt att komma igång med projektarbetet, eftersom jag inte visste vad jag skulle skriva om, men när jag fick idén om att skriva om wikier gick det ganska smidigt och jag kunde t o m hålla min egen tidplan, det känns jättebra. Det var faktiskt riktigt roligt att testa något nytt och skriva om det :)

Nu är det sommarlov snart och elevavslutning imorgon. Jag kommer nog inte att blogga så mycket på sommaren, men jag har sökt till fortsättningskursen på KTH, så kanske man fortsätter blogga på hösten.. Trevlig sommar till alla kurskamrater!!!

söndag 30 maj 2010

Projektarbetet... sakta men säkert!

Nu har jag gjort färdigt den praktiska delen med eleverna i mitt projektarbete. Vi är färdiga med skrivprojektet "Huset" i en wiki och vi har utvärderat och filmat lite i klassen. Nu har jag börjat skriva också, nu behöver jag bara lite tid till att skriva färdigt och den muntliga delen, men jag tror jag fixar det inom kort. Känns skönt!!

Jag är också nöjd för att eleverna gav mig så positiv respons angående att arbeta med en wiki. De var jättenöjda och 100% av dem vill fortsätta arbeta med wikier. Det bästa var naturligtvis att de faktiskt blev bättre på att skriva på svenska tack vare denna extra satsning. Det är roligt att testa något nytt och modernt :)

fredag 14 maj 2010

Försöker ge datorspel en chans till...

Det påstås ofta i media att spel är farliga och gör att ungdomarna blir våldsamma. Ett exempel på detta är mordet på en taxichaufför i Thailand, där en 18 pojke uppger att han blev inspirerad av spelet Grand Theft Auto IV att testa om det är lika lätt att råna en taxi i verkligheten som i spelet. Han säger att han inte hade för avsikt att döda chauffören, men eftersom denne gjorde motstånd högg han till honom med en kniv. Efter incidenten förbjöds det populära spelet i Thailand.

Spel kan också vara beroendeframkallande. I Sverige var det en 16-åring i Blekinge som blev så datorberoende att han isolerade sig och slutade gå till skolan. Därefter omhändertogs pojken enligt lagen om vård av unga.

Men man hittar en del artiklar och forskning på datorspelens positiva sidor. Eleverna lär sig en mängd olika saker av att spela datorspel. Elisabet M. Nilsson skriver i sin avhandling “Simulated “real” worlds: Actions mediated through computer game play in science education” att datorspel kan vara ett effektivt verktyg i undervisningen, men bara om läraren är insatt i spelet och ställer frågor. Först då uppstår samtal och diskussioner om spelets innehåll. Själva spelandet måste inte ske i skolan. http://www.skolporten.com/art.aspx?id=CYAAt

Eftersom jag har så lite erfarenhet av datorspel håller jag nu på att testa spelet Heavy Rain på Play Station 3 för att se om man kan lära sig något av ett sådant spel. Jag brukar aldrig spela spel och det tar tid innan man lär sig använda handkontrollen. Nu går det hyfsat efter ca två timmars spelande. Heavy Rain sägs vara ett annorlunda och mer interaktivt spel där mina val har en konkret inverkan på hur historien utvecklar sig. Jag spelar fyra olika figurer och försöker hitta en mördare, den s k Origamimördaren. Än så länge är det för tidigt att säga vad man kan lära sig av att spela detta spel annat än fingerfärdighet, för jag har otroligt svårt med handkontrollen... men jag tänker fortsätta spela och se :)

lördag 1 maj 2010

When is good?

Testade en kul liten gratistjänst, där man kan hitta en tid att träffas. Det kan ju vara svårt att hitta tider när man är fler som ska träffas, t ex vid distansstudier. Mejl fram och tillbaka kan vara lite krångligt då. Testade bara lite och här är min inbjudan som man kan skicka vidare till fler och få svar. En kul grej.
http://whenisgood.net/qa9imq

torsdag 29 april 2010

Projektarbetet igen...

Nu har mina elever skrivit färdigt texterna i vår gemensamma Wiki. Imorgon ska jag göra en utvärdering med dem. Jag har gjort en enkät på Ping Pong, där eleverna ska svara på frågor om skrivprojektet. Sedan ska jag filma dem som är frivilliga och fråga dem vad de tycker om arbetssättet. Filmen ska jag sedan använda när jag spelar in den muntliga delen.
Sedan är det bara att börja skriva arbetet och göra det färdigt. Erfarenheterna så länge har varit mycket positiva och det känns att eleverna uppskattar att man varierar undervisningen. Jag tror jag kommer att fortsätta arbeta med Wikis i fortsättningen och hitta på nya sätt att utnyttja dem.

tisdag 20 april 2010

Att skriva sig till läsning

Jag har läst Arne Tragetons bok "Att skriva sig till läsning". Boken handlar om ett treårigt forskningsprojekt där elever i 14 klasser från olika nordiska länder deltog. Tragetons idé bygger på att vända på läs- och skrivinlärning till skriv- och läsinlärning. 30-års forskning säger att det är lättare att lära sig skriva än läsa, men ändå börjar man med läsningen eftersom det är svårt för små barn att forma bokstäver för hand. Enligt Tragetons metod slopar man ABC-böckerna och pennan och det första året skriver man med hjälp av datorn. Först används datorn mer som en leksak, eleverna "spelar piano" med tangentbordet, men så småningom kommer de att börja skriva. Barnen ska arbeta två och två vid datorerna och kommunicera med varandra. De lär i sin egen takt och på sin egen nivå. Så småningom börjar de skriva texter som de skriver ut och ritar bilder till. De skapar egna berättelser i stället för att läsa färdiga böcker. Först andra året börjar de skriva med pennan. Resultatet av projektet var bättre innehåll i texterna, längre texter och snyggare handstil.

Metoden har testats på flera skolor i Sverige med bra resultat, se t ex Kungsgårdens skola i Sandviken.

Mer information:
Tragetons norska hemsida
Artikel i DiU

Om datoranvändningen och källkritik i skolan

Enligt Skolverkets undersökning använder över 90% av eleverna i årskurs 7-9 och gymnasiet sällan eller aldrig datorer på lektioner i matematik. Även på lektioner i naturkunskap och teknik, men också i engelska är datoranvändning relativt ovanligt enligt undersökningen.

Jag blir förvånad av att det är relativt ovanligt att använda datorn i engelska. Som språklärare kan jag se hur världen har kommit närmare med hjälp av just datorn och Internet och hur mycket lättare det är att samarbeta med elever som har engelska som modersmål. Det är lätt att ta reda på fakta om olika länder på olika språk, se bilder, kartor och videor om respektive länder, helt gratis!! Man kan ta kontakt med elever som har engelska som modersmål och mejla eller chatta med varandra. Olika sociala verktyg som t ex wikis gör det mögligt att lätt samarbeta över landsgränser. Ändå så änvands inte dessa fantastiska resurser och nya möjligheter i våra skolor.

Datorerna används oftast i ämnena svenska och samhällskunskap. Omkring 30% av gymnasieeleverna använder ofta dator på dessa lektioner, medan närmare 40% gör det sällan eller aldrig.

Nästan 80% av eleverna i årskurs 7-9 och nästan 90% av gymnasieeleverna säger att de har fått lära sig om källkritik i skolan. I årskurs 7-9 anger nästan 80% elever att de har fått lära sig i skolan att vara försiktiga med vad de skriver eller publicerar om sig själva och att använda Internet på ett schyst sätt. Samtidigt finns det elever som uppger att de inte har fått lära sig om detta i skolan.

onsdag 7 april 2010

Mer om Wikis

Efter att ha startat mitt projektarbete på Wikispaces.com har jag kommit på flera sätt att använda sig av Wikis i klassrummet/skolan. En wiki är ett mycket bra och lätt sätt att skapa egna webbsidor. Fördelen är att man kan bjuda in fler som kan redigera, eller också låta alla besökare kunna redigera såsom Wikipedia gör. Men att man kan vara ett antal personer som kan redigera kan vara jättebra för olika typer av projekt.

Jag har startat ett mindre projekt med en länksamling till digitala lärresurser på nätet. Jag arbetar på IVIK och vi har en egen kursplan och kurser på olika nivåer. Jag försöker hitta bra länkar till dessa kursplaner och till ämnet svenska i allmänhet. Det är som sagt enkelt och jag kan bjuda in fler av mina kolleger, om de har lust att hjälpa till. Sidan är öppen för alla, men vanliga besökare får inte redigera.

Ett likadant, fast mycket större arbete har IKT-pedagogen Barbro Hallberg startat. Den utgår från grundskolans kursplaner och syftet är att samla in digitala lärresurser kopplade till dessa kursplaner. Om du arbetar på grundskolan, ta gärna en titt på http://digitalalarresurser.wikispaces.com/

måndag 22 mars 2010

DIGG event

Idag hade vi en DIGG event för Göteborgs gymnasielärare. Där visade olika lärare hur de arbetar med IKT på sina skolor och ämnen. Det var intressant att få se hur de andra jobbar. Jag valde mest att lyssna på hur lärplattformen Hjärntorget (Ping Pong) används. Eftersom jag är den enda på min enhet som försöker jobba med Hjärntorget, är det kul att få inspiration av andra.

Jag fick också lyssna på en föreläsning av Stig Roland Rask. Han har arbetat med IT-frågor i Sverige i över 10 år och är nog ganska så känd inom IT-världen. Han pratade om unga nätkulturer och hur pressen ofta bara tar upp negativa sakerna om de ungas nätkulturer t ex när man pratat om Lunarstorm, så har man oftast bara tagit upp det negativa. Man talar sällan om det positiva med dessa sajter. Jag rekommenderar varmt hans bok "När det gamla möter det nya" som jag läste för någon månad sedan.

tisdag 16 mars 2010

Startat projektet!

Igår började mina elever med det nya skrivprojektet som jag tänker skriva mitt projektarbete om. Jag har skapat en wiki för klassen, där eleverna har tillgång till. Jag har valt att ha en "hemlig" wiki, alltså kommer den inte synas för alla, utan bara för mig och mina elever. Detta kanske för att ingen ska behöva tänka på att någon läser texterna annat än jag och klasskompisarna. Mina elever skriver ju inte heller så bra, eftersom de är nyanlända i Sverige. Jag använder sidan Wikispaces för min wiki. Där kan man som lärare få lite extra funktioner gratis, t ex kan man skapa användarnamn och lösen själv till sina elever. Detta är ett stort plus, med tanke på att då kan de inte glömma sina lösen eftersom jag själv har dem.

Idén för projektet är att det handlar om ett hyreshus, där eleverna bor och skapar en hyresgäst som bor i huset och skriver sju olika texter om denna person. De ska fritt få fantisera och inte berätta om sig själva som de är så vana vid. Jag som lärare bestämmer vilka texter som ska skrivas, de har anknytning till kursens innehåll naturligtvis. De kan lägga till bilder, länkar, Vokis och annat innehåll från Internet till sina texter.

Jag är väldigt nöjd med Wikispaces som program, eleverna lärde sig snabbt att använda det, det är ganska enkelt att redigera texter där. Jag kommer att rätta texterna sedan och då kan eleverna med hjälp av historiken se vad jag ändrat. Pedagogiskt och bra :) Vi får se om det fortsätter lika bra när nyhetens behag tagit slut!

onsdag 10 mars 2010

Wikipedia och andra Wikis i klassrummet

Wikipedia
Jag tycker absolut man kan ha nytta av Wikis i klassrummet. Wikipedia är världens största uppslagsverk och verkligen ett toppenverktyg. Det är lätt att hitta information och läsa om smma sak på olika språk. Detta är jättebra för mina elever, som har annat modersmål än svenska. Man måste ju förklara för eleverna riskerna med en Wiki, att vem som helst kan redigera informationen och att den därför kanske inte går att lita på 100%, men jag tycker inte man ska förbjuda att använda detta verktyg som vissa skolor har gjort.

Att skapa en egen Wiki i klassen
Jag har läst på nätet om klasswikis som olika lärare arbetar med i sin klass och tycker verkligen om idén. Dessa Wikis kan vara öppna för alla, så att vem som helst får redigera, eller så kan de vara öppna bara för medlemmarna. Ett exempel på en sådan wiki är Wiki i en klass i Nacka där eleverna skulle redovisa om olika djur, men där wikin till slut växte till flera hundra sidor och omfattade bl a information om olika länder. Läs mer om projektet i tidningen Dator i utbildningen. Ett annat liknande projekt med en Wiki är ett skrivprojekt i svenska kallad "Villa Mimmi" som en lärare i Nacka har gjort i sin klass. På hennes blogg kan man läsa om flera spännande sätt att använda Wikis i undervisningen.

tisdag 2 mars 2010

Digitala presentationer

Jag använder Power Point på skolan när jag t ex vill undervisa i svensk grammatik. Jag tycker om att använda PPT och det känns som eleverna också uppskattar dessa presentationer. De får åhörarkopior, så de slipper att skriva ner det som sägs och kan i stället koncentrera sig 100% på det som sägs. Man kan också stoppa när som helst och diskutera och gå tillbaka. Jag brukar lägga presentationerna i lärplattformen så att eleverna kan titta på den hemma också om de vill.

Nu ville jag testa nåt nytt och testade PREZI som verkade trevligt. Programmet är gratis så länge man är online. Prezi är lätt att använda, när man startar programmet får man se en kort video som instruerar hur man använder. Spara gör man sedan på nätet. Jag har testat det lite och skapat en lite presentation eller bildspel om min kära hund Ziggy. För att se den klicka HÄR.

Redigera i PING PONG

Jag har idag testat att redigera sidor i lärplattformen Ping Pong. Dels p g a att det är en övning i kursen och dels för att mitt projektarbete kommer att handla om implementering av Ping Pong på min skola, så det var dags att lära sig lite mer om produktionsverktyget.

Idag har jag bl a gjort en välkomstsida med text och bild. Det gick bra, men jag lyckades aldrig få bilden som bakgrund under texten (Undrar om det är någon som kan?). Sedan har jag gjort ett enkelt test med olika typer av frågor. Det var ganska så lätt att få till. På min tredje sida har jag bakat in You Tube-video och det var inte heller så svårt.

Jag lyckades också importera olika objekt mellan aktiviterna, men jag undrar om det är möjligt att importera saker från olika Ping Pong system, som t ex från Bilda och Göteborgs Hjärntorget.

Det finns många funktioner till man kan testa, men detta var en början...

måndag 1 mars 2010

Projektarbetet

Äntligen har jag lämnat in 2c, förslaget till ett projektarbete. Jag vill implementera lärplattformen Ping Pong på min skola. Idag används den högst i kommunikation mellan lärare, eller rättare sagt en grupp lärare. Men den är ju gjord för elever och jag vill börja utnyttja den lite mer i min undervisning i svenka som andraspråk. Det känns riktigt bra att komma igång med projektarbetet, det har tagit lång tid men nu är det dags!! :)

måndag 8 februari 2010

Testade en webbsida där man kan göra coola texter...

onsdag 3 februari 2010

Upphovsrätten på nätet

Efter att ha läst om upphovsrätten på nätet, så känner jag mig rätt så kriminell. Många av mina kolleger är också kriminella! Hur kan det vara så här, att vi som ska vara förebilder för våra elever själva kanske dagligen begår brott?

Jag hade en diskussion i klassen om upphovsrätten på nätet och som förväntat visste eleverna ingenting om att man t ex inte fick kopiera andras bilder och använda dem hur man ville. "Alla gör ju det!", får jag som svar. Och där står kriminella jag, som dagen innan visat en film för eleverna som jag inte hade hyrt från av-centralen...

Det är mycket man inte får göra. Man får inte visa en film som man har köpt i klassrummet. Jag får däremot lyssna på en egen inköpt cd-skiva med klassen. Hur är det då med Spotify? Skulle inte förvåna mig om det också var förbjudet att använda i klassen... Jag får inte spela in ett tv-program ett radioprogram eller ens reklam och sedan visa i klassen för mina elever. Undrar om alla lärare vet detta, eller om det bara är jag som inget visste. Jag får däremot se på tv och svt play med eleverna i klassen.

Vissa rättigheter har man som lärare trots allt. Eleverna får inte använda vilka bilder som helst i sina Power Point presentationer även om dessa bara skulle visas för de andra i klassen. Jag får däremot enligt Bonusavtalet som lärare använda bilder från nätet och visa för eleverna i min Power Point presentation eller Smartboard, bara jag anger källan.

Inte lätt detta med upphovsrätt.. man vill ju göra rätt för sig, men ibland är det visserligen svårt att veta vad man får göra. Som ett exempel på en märklig lag är att man inte får fotografera byggnader och lägga ut bilderna på nätet, om inte arkitekten har dött för över 70 år sedan. Inte direkt något man tänker på när man är ute på stan??

onsdag 27 januari 2010

Om lärplattformar igen...

Jag har nu fått bekanta mig med lärplattformen Cambro (Sakai) , som Umeås universitet använder. Efter att ha använt Ping Pong både på denna kurs och på min skola, så känns Sakai väldigt gammaldags. Jag kan inte påstå förstå eller ha testat allt än, men den verkar väldigt rörig och enkel på något sätt. Ett exempel på brister är att jag inte kan pimma. Jag kan visserligen se de som är inloggade, men för att kommunicera får jag skicka meddelanden (som liknar mejl.) Layouten känns också tråkig och gammaldags.

Tidigare har jag studerat med hjälp av Fronter på Högskolan Dalarna och tycker att t o m den kändes fräschare än Sakai. Tur att vi i Göteborgs gymnasieskolor har valt att använda PingPong. Trots alla sina brister så känns den faktiskt ganska så användbar!

söndag 24 januari 2010

Ett nytt läsår...

Nu har ett nytt läsår börjat. Datorutrustningen på skolan är äntligen i ordning och fungerar bra. Datorerna har ominstallerats och eleverna har fått nya användarnamn och lösenord och det verkar funka bra.

Jag försöker lägga ut så mycket material som möjligt på PingPong. Jag hade en tanke om att få eleverna logga in på PingPong hemma också, men hittills har det inte gått så bra. Dessutom även om nästan alla har internet hemma, så kan det ändå vara någon som inte har, så jag känner inte att jag kan ge läxor som kväver en internetuppkoppling. Nu har eleverna börjat skriva loggbok, som är inbyggd i PingPong. Det tycker jag har gått bra, det är bara jag som kan läsa vad de skriver och jag brukar kommentera också. Än har jag inte lagt ut några tester på PingPong, det kanske jag ska testa nästa gång det är test.

Jag har fortfarande inte kommit på något bra att göra projektarbetet om, men det kommer väl...

måndag 4 januari 2010

GOTT NYTT ÅR 2010!!!

Som en liten nyårspresent fick jag äntligen en invitation till filmtjänstenVoddler. Den fungerar ungefär som Spotify, fast man tittar på film i stället för musik. Jag har än så länge bara tittat på en film och det funkade utmärkt. Filmutbudet är kanske inte än så brett, men Voddler lovar att det ska komma fler filmer. Kul är det i alla fall! Jag rekommenderar Voddler! Man kan få en invitation genom Voddlers hemsida.