onsdag 6 oktober 2010

IKT och specialpedagogik igen

Jag har under veckan läst om de olika funktionshindren i Bilda. Det var ett mycket bra och lärorikt material och jag känner att jag lärt mig mycket. Det slog mig att väldigt mycket av det som vi som lärare kan göra för dessa elever, hjälper också alla andra i gruppen. Exempel på detta är t ex vilken layout man använder i sina texter, att man inte bara pratar även också visar visuellt så att eleverna får använda fler sinnen, hur klassrummet är möblerat, hur man riktar sig när man själv pratar, belysning, ljuddämpning osv. På sidan Hörselboken kan man få en mängd bra tips för pedagoger som har elever med hörselnedsättning, men som sagt gynnar dessa tips alla elever. En del tips passar speciellt bra för oss som arbetar med elever med ett annat modersmål än svenska.

Idag kan elever med funktionsnedsättningar få mycket hjälp av den moderna tekniken, IKT och datorerna. De kan göra saker som tidigare var omöjliga. Med moderna hörapparater kan de flesta få bättre hörsel och med en Cochlea-implantat kan en som blivit döv få tillbaka hörseln. Personer som inte kan prata kan kommunicera med datorns hjälp, liksom blinda kan läsa och skriva texter med datorn. Man kan kommunicera med personer med stora språksvårigher med hjälp av bilder och symboler, sk. alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Det finns webbsidor som hjälper en att skapa sådana bildberättelser, t ex finska Papunet.

Man kan på ett roligt sätt lära sig teckenspråk på Teckenspråkswebben. Jag visste nog inte att man har olika teckenspråk på olika språk. Alltså kan man inte kommunicera på teckenspråk med en engelsman om man bara kan det svenska systemet. Vad frustrerande! Kunde man inte haft samma system i alla länder? På nätet kan man slå upp ord på de olika teckenspråken på sidan Spreadthesign.com. Intressant att jämföra de olika språken med varandra.
Nu är det dags att ta börja fundera på slutuppgiften...

1 kommentar:

  1. Intressant att läsa om dina intryck av strimman om specialpedagogik och ikt!
    Lycka till med din slutuppgift! :-)

    SvaraRadera