onsdag 8 december 2010

Webinar om öppna lärresurser



Har idag lyssnat på en Webinar angående OER (Open Education Resources). Man kunde delta i seminariet på plats i Kalmar, Växjö, Ronneby eller Karlskrona - eller via nätet hemma i Göteborg som jag gjorde. Man deltog med hjälp av Adobe Connect och man kunde se och lyssna på dem som pratade. Man kunde också delta i en chatt under hela seminariet. Ett mycket smidigt sätt att få vara med utan att behöva resa någonstans. Gratis var det också! :)

"OER - öppna digitala lärresurser för en förändrad undervisning.
Fram till i dag har världens lärare publicerat mer än 1,5 miljoner lärobjekt och resurser som är tillgängliga via nätet. Allt från de mest konkreta övningarna till annorlunda föreläsningar inom ditt ämnesområde. Idéer som väntar på att användas - öppna digitala lärresurser.
Möjligheten att förändra undervisningen ökar eftersom du genom öppna digitala lärresurser lättare kan ta del av hur andra lärare undervisar inom ditt ämnesområde. Det blir också lättare för blivande studenter att se vad kurserna handlar om och därigenom göra ett säkrare val. För lärosätet innebär en ökad öppenhet också en marknadsföring av lärosätets utbildningar vilket kan påverka söktryck, genomströmning och kvalitet.
Vill du veta var du hittar öppna digitala lärresurser, hur du använder dem, vad som är tillåtet samt hur du själv kan producera på nätet?"


Seminariet handlade alltså om öppna digitala lärresurser och hur man hittar dem. Idag är de flesta tyvärr på engelska, för det kanske är så att vi svenskar inte är så duktiga på att dela med oss det vi skapar. Jag hoppas det blir bättre även här, jag skulle behöva material just bara på svenska för mina elever. Som tur är finns lektion.se som är en jättebra sida som växer och växer. Teacher on Demand är en annan bra svensk sida, där man kan hitta en massa olika videor om olika teman.

Vi fick också en bra repetition på de olika Common Creatives-licenserna. Flickr är en bra sida som använder sig av dessa CC-licenserna och dessa bilder får man oftast fritt använda bara man anger namnet på upphovsmannen. Jag lärde mig också att man kan söka efter filer med Creative Commons-licens direkt i Googles avancerade sökning.

Seminariet spelades in och kommer senare att publiceras så alla kan se den.

Här är några bra länkar om olika OER som vi fick tips om idag:



2 kommentarer:

  1. Kul Miia, att du kunde vara med idag och att du känner att det var värdefullt, både som erfarenhet av ett online-seminarium, hur enkelt det kan vara och hur det fungerar och som repetition och tips till dig som lärare.

    Margareta

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag såg dig på chatten Miia! Det var lite kul att känna igen en kurskamrat! ;-)

    SvaraRadera