söndag 18 oktober 2009

Nyheter på hitta.se

Jag håller på att leta efter lägenhet och hittade något roligt som jag inte visste om på Hitta.se. De har en ny funktion som liknar google maps, där man kan gå på gatan och promenera, ungefär som när man rör sig i dataspel. Kan tänka mig att ha nytta av tjänsten med mina elever, som är helt nya i Sverige, före eller efter vi gör en stadspromenad eller om de t ex ska hitta någonstans och jag ska förklara vägen.

http://www.hitta.se/gatubild/

fredag 16 oktober 2009

Vokis

Har skaffat mig en Voki :) Det var kul. Man kan ge sin lilla avatar röster på en massa olika språk. Som språklärare får jag nog fundera om detta skulle kunna användas i undervisningen på något sätt. Det finns lite tips på http://cegsa.editme.com/voki.

onsdag 14 oktober 2009

Ett studiebesök

Jag har idag varit med på ett studiebesök på Munkebäcksgymnasiet i Göteborg och fått lite inspiration! På munkebäck jobbar de med 1 to 1-konceptet, alltså får alla elever varsin dator, som de själva ansvarar för och är administratörer för.

De flesta lärarna verkar jobba "digitalt", dvs de lägger sina lektionsplaneringar och sitt kursmaterial på PingPong (som nu heter Hjärntorget i Göteborg). Efter lektionerna skrivs ocksp lektionsblogg, så elever som missat lätt kan läsa vad de måste göra. Man försöker undvika att dela ut stenciler, allt ska finnas digitalt på PingPong. Ungeför samma upplägg som vi har här på kursen, fast eleverna är naturligtvis fysiskt närvarande på lektionerna.

Jag blev inspirerad av besöket och tror att det kan vara min uppgift att försöka implementera Ping Pong på vår skola. Vi har inte 1 to 1 hos oss och som jag ser det så passar det inte så bra hos oss heller, men vi kommer att ha tillgång till bärbara datorer, så kan man åtminstone ha lite hjälp av Ping Pong, även om inte allt kommer att ligga där.

tisdag 6 oktober 2009

Interaktiva tavlor

Jag fick chansen att delta i den årliga BETT-mässan i London januari i år (www.bettshow.com). Där presenterades flera olika sorters interaktiva tavlor. Jag blev inspirerad, mest av Smartboarden, men när man väl kom tillbaka till skolan så möttes man av verkligheten. Dessa Smartboard kostar helt enkelt för mycket. I stället satsade vi på Mimio (samma typ som eBeam), en interaktiv tavla som man klistrar fast på en vanlig whiteboard. Den kan användas tillsammans med en projektor eller utan, då den kopierar allt man skriver.
Jag har testat Mimion med mina elever och tyckt att den har varit bra. Problemet hos oss är att vi inte har fasta projektorer i taket. Mimio kräver helst att projektorn sitter i taket, annars skuggar man bilden och står i vägen själv. Men det gick hyfsat ändå. När jag hade en "traditionell" grammatikgenomgång på tavlan och någon elev inte var där, kunde jag spara allt med Mimion och skriva ut anteckningarna sedan eller spara och skicka vidare dem som en PDF-fil.
När man använder Mimion tillsammans med projektorn, så fungerar den ungefär son en Smartboard. Skillnaden är att man med Smatrboard kan använda sina fingrar när man skriver, medan man med Mimio måste använda vissa pennor. Jag kan de fördelarna med smartboarden speciellt med yngre barn.
Jag tyckte att det var kul att kunna kopiera anteckningarna och när man hade projektorn inkopplad blev det ju väldigt pedagogiskt när man kunde styra dataskärmen på tavlan. Man får mer kontakt med eleverna när man inte sitter vid datorn. Nackdelen med Mimion jämfört med Smartboard är att programvaran verkar sämre. Allt som var inlagt kändes väldigt USA-baserat, medan Smartboard även hade svenska saker och bilder inlagd. En klar fördel med Mimion är att den är bärbar. Den väger nästan ingenting och kan lätt användas i olika klassrum, medan Smartboarden står där den står.
När jag får en fast projektor i taket kommer jag nog att använda Mimion mer.

söndag 4 oktober 2009

I love Spotify!


Har nyss hittat den svenska musiktjänsten Spotify, som dessutom är gratis. Superbra! Där hittar jag nästan all musik, gammal och ny, som jag kan tänka mig. Man kan lyssna på låtarna och tjänsten är supersnabb. Man kan göra sina egna spellistor. Det enda man inte kan är att ladda ner låtarna, men vem behöver det, om man är kopplad på internet hemma. Jag har samma konto på båda mina datorer och kan därigenom använda mig av tjänsten på jobbet också med mina elever. Rekommenderas! För att bli en medlem, så måste någon invitera dig, då är det gratis. Får man ingen invitation, så kan man köpa Spotify Premium för 99 kr i månaden och slippa reklam. 99 kr i månaden är det värt! http://www.spotify.com/

Lärplattformar

Jag har själv använt mig av PingPong och Fronter. Lärplattformar är utmärkta och nödvändiga när man studerar på distans. Jag har läst spanska med hjälp av Fronter. PingPong / Bilda använder vi i Göteborgs gymnasieskolor mer eller mindre flitigt. På min skola försöker vi i personalen börja använda den flitigare genom att lägga ut viktig information och dokument där. Även diskussionsforum har börjat användas. Eleverna får konton automatiskt, men hittills har ingen av våra lärare använt PingPong med eleverna. Det har varit strul med att eleverna utan de 4 sista siffrorna inte har kunnat få konton, vilken nu har fixats så att det går. Jag ser det som min uppgift att börja införa PingPong i mitt arbete. Jag kan ju se fördelarna med att lägga ut material, dokument och PPT-presentationer på PingPong, så eleverna kan ladda ner dem. Även test och utvärderingar går att göra där. Eleverna kan pimma mig sina frågor och om någon missar lektionen, så kan det mesta läggas ut där också. Med hjälp av Mimio kan jag ju kopiera allt jag skriver på tavlan och lägga ut för dem som missar genomgången.
Detta kanske inte är så stora saker, men eftersom jag är den första hos oss att prova detta, så tror jag det är viktigt. Detta kanske skulle kunna bli mitt projektarbete, att implementera PingPong i vår verksamhet?

lördag 3 oktober 2009

Baby steps...

Tja, i väntar på att elevdatorerna ska bli färdiga kan man ju inte göra så mycket med eleverna vad gäller IKT. Just nu har eleverna på min skola inte tillgång till några datorer. Lärarna har däremot fått var sin "DIGG-dator", en bärbar HP, som faktiskt verkar rätt så bra.

Projektorerna har inte heller kommit än, men vi har två bärbara, så något kan man ju ändå använda i undervisningen. Jag har för inte så länge sedan upptäckt Av-centralens Strömmande media (www.sli.se) där man kan se filmer direkt på nätet, i stället för att behöva beställa material. Detta tycker jag är fantastiskt bra. Det blir mycket lättare att vara spontan om man nu t ex skulle vilja se en film om ryggradsdjur eller vad som helt, så finns den där direkt.

Det känns att vår lilla skola ligger väldigt efter i IKT-användandet och jag hoppas att själv börja bli duktigare på att använda IKT som hjälpmedel och därigenom inspirera mina kolleger... Baby steps, men bättre än inget!! ;)