onsdag 29 december 2010

Gratis Officepaket direkt i Hotmail




Fick mejl från Microsoft idag om att de lanserar gratis Officepaket direkt i Hotmail. Blev glad för detta, för jag har känt behovet av gratis ordbehandlingsprogram på skolan. Eleverna har ju oftast inte råd att köpa dyra program och det händer att de skriver sina läxor direkt i mejlet eller i Wordpad, vilket inte är så bra. Google har ju redan länge haft mer gratisgrejer än Microsoft, men nu verkar de haka på.

Jag har nu testat testat Word i Hotmail. Det öppnar sig lätt i webbbläsaren och ser ungefär ut som Word brukar göra. Man kan spara sina dokument i Microsofts Skydrive, som man får tillgång till via Hotmail. Jag tror jag har 2GB att spara på, vilket inte är så dumt. Man kan också öppna dokumentet direkt i Word om man har det installerat på sin dator. Jag fick först meddelandet att mitt Word var för gammalt men sedan gick det ändå att öppna. Man kan också dela dokument med andra i stil med Google Docs. Man kan naturligtvis också mejla dokument och dela dem på Facebook, enligt Microsoft.

Power Point och Excel ska också fungera på samma sätt, men dem har jag inte hunnit testa. Allt som allt tycker jag att det här är en bra grej :)

lördag 25 december 2010

God jul!

★God jul ★* 。 • ˚ ˚ ˛ ˚ ˛ •
° 。 ° ˚* _Π_____*。*˚
˚ ˛ •˛•*/______/~\。˚ ˚ ˛
˚ ˛ •˛• | 田田|門| ˚
*****************************

måndag 20 december 2010

Soundcloud

Soundcloud.com är ungefär som Flickr, fast för ljud. Används av musiker och alla som arbetar med ljud. Man kan söka musik med Creative Commons-licencer. Bolaget är tyskt men grundarna är svenska, Eric Wahlforss och Alexander Ljung. Wall Street Journal listade nyligen de tio hetaste teknikbolagen och Soundcloud var ett av dem.

Lär mer här.

onsdag 15 december 2010

Creative Commons










Creative Commons-licenserna är ett utmärkt sätt att kunna dela med sig. Med hjälp av dessa enkla symboler kan man själv bestämma exakt till vad och hur ens verk (bilder, video, ljud, texter osv) kan användas till. När man sedan använder andras verk måste man respektera villkor för användningen. I alla licenserna ingår att man måste ange upphovsmannen. Beroende på vilka licenser upphovsmannen har valt till sitt verk, kan man göra mycket mer, som t ex redigera och t o m använda det kommersiellt.

Nästa bild kommer från Skolverket


Skolverkets guide för lärare hittar man här:

Jag är visserligen ingen fotograf, men har idag gått igenom mina foton på Flickr och ändrat på licenserna. Jag såg att bilderna hade fått "All rights reserved" automatiskt, så jag ändrade de flesta bilderna till licensen "Attribution", erkännande. Det är den minst stränga licensen och innebär att alla får använda mina bilder precis som de vill, det enda är att de måste uppge att det är jag som tagit originalbilden.




onsdag 8 december 2010

Webinar om öppna lärresurser



Har idag lyssnat på en Webinar angående OER (Open Education Resources). Man kunde delta i seminariet på plats i Kalmar, Växjö, Ronneby eller Karlskrona - eller via nätet hemma i Göteborg som jag gjorde. Man deltog med hjälp av Adobe Connect och man kunde se och lyssna på dem som pratade. Man kunde också delta i en chatt under hela seminariet. Ett mycket smidigt sätt att få vara med utan att behöva resa någonstans. Gratis var det också! :)

"OER - öppna digitala lärresurser för en förändrad undervisning.
Fram till i dag har världens lärare publicerat mer än 1,5 miljoner lärobjekt och resurser som är tillgängliga via nätet. Allt från de mest konkreta övningarna till annorlunda föreläsningar inom ditt ämnesområde. Idéer som väntar på att användas - öppna digitala lärresurser.
Möjligheten att förändra undervisningen ökar eftersom du genom öppna digitala lärresurser lättare kan ta del av hur andra lärare undervisar inom ditt ämnesområde. Det blir också lättare för blivande studenter att se vad kurserna handlar om och därigenom göra ett säkrare val. För lärosätet innebär en ökad öppenhet också en marknadsföring av lärosätets utbildningar vilket kan påverka söktryck, genomströmning och kvalitet.
Vill du veta var du hittar öppna digitala lärresurser, hur du använder dem, vad som är tillåtet samt hur du själv kan producera på nätet?"


Seminariet handlade alltså om öppna digitala lärresurser och hur man hittar dem. Idag är de flesta tyvärr på engelska, för det kanske är så att vi svenskar inte är så duktiga på att dela med oss det vi skapar. Jag hoppas det blir bättre även här, jag skulle behöva material just bara på svenska för mina elever. Som tur är finns lektion.se som är en jättebra sida som växer och växer. Teacher on Demand är en annan bra svensk sida, där man kan hitta en massa olika videor om olika teman.

Vi fick också en bra repetition på de olika Common Creatives-licenserna. Flickr är en bra sida som använder sig av dessa CC-licenserna och dessa bilder får man oftast fritt använda bara man anger namnet på upphovsmannen. Jag lärde mig också att man kan söka efter filer med Creative Commons-licens direkt i Googles avancerade sökning.

Seminariet spelades in och kommer senare att publiceras så alla kan se den.

Här är några bra länkar om olika OER som vi fick tips om idag:



söndag 5 december 2010

Studera på distans

Nu har jag lämnat in min valfria strimma. Jag ändrade på uppgiften lite grann för att den bättre skulle passa mig och mina elever som läser svenska som andraspråk. Jag låtsas vara utomlands en vecka och eleverna får arbeta hemifrån med en dator.

När jag väl började göra uppgiften, insåg jag att det inte alls var så svårt att planera undervisningen på distans. I och med att vi använder lärplattformen ganska så flitigt som det är, är det mycket av materialet som redan är digitalt. Jag delar inte ut så mycket papper längre som jag gjorde förut. Bra för miljön och billigare förstås!

Med hjälp av en lärplattform (eller en annan webbsida t ex en wiki) kan man planera undervisningen med hjälp av olika inlämningsuppgifter, länkar, videor och tester. Detta är ju lättast med en lärplattform pga inlämningsfuntionerna, men det går säkert bra att lämna in per mail också.

Jag önskar att jag kunde testa min distansvecka på riktigt, kanske något jag ska prata med min chef om? Det vore inte alls dumt att vara nån annanstans i värmen en vecka just nu... :)