torsdag 11 november 2010

Just testing....

Ville bara testa att bädda in en film från PodOmatic...


tisdag 9 november 2010

Podcasting

Nu har jag äntligen testat podcasting ”på riktigt”. Jag går en annan kurs som heter Tillämpad IT i skolan vid Umeå Universitet parallellt med denna och där fick vi i uppgift att podcasta på tre olika sätt och prenumerera på dessa podcasts. Jag tycker det är ganska kul egentligen med podcasting, det är en kul idé där man kan göra egna ljudintagningar/radioprogram med väldigt enkla medel. Man behöver ju bara en mikrofon och ett gratisprogram som t ex Audacity och då är det bara att köra igång. Sedan kan man lätt prenumerera på olika podcasts med t ex iTunes. Jag tror det värsta med egna podcasts är att gilla sin egen röst. Jag tycker fortfarande att det är hemskt att lyssna på mig själv, men det kanske är något man bara måste komma över :)

Jag testade podcasta två olika filer först på Umeå Universitetets s k Scam Portfolio, där varje student har en egen e-portfolio. Det var relativt lätt att ladda upp filerna och göra dem prenumererbara på iTunes.

Andra sättet var med hjälp av WordPress och detta var lite krångligare. WordPress är ett bloggverktyg, som man laddar ned ”zippat” och man måste installera programmet på en server innan det fungerar. Jag installerade det på Umeå Universitets server. För att kunna ta dit filer var man också tvungen att ladda ned ett FTP-program (FileZilla) för att få över filerna till servern från min dator. För att sedan kunna podcasta med bloggen var man tvungen att ha insticksprogrammet PowerPress också. Allt detta var minst sagt krångligt, men jag tror jag lärde mig en massa på vägen. Det kändes lite som att gå tillbaks i tiden med alla dessa krångliga installationer. Nuförtiden går det mesta ju genom att dubbelklicka på webben. men jag tror jag lärde mig en massa och när allt var klart så lyckades jag t o m prenumerera på mina podsändningar från WordPress.


Det tredje alternativet var enklast och mest användbar med tanke på att användas med eleverna. På PodOmatic kan man gratis skapa ett konto och det är bara att ladda upp ljud eller video som man vill podcasta. Det är sedan mycket enkelt att prenumerera på dessa i iTunes.


Om någon skulle vilja kolla hur det ser ut på min testblogg på Wordpress och PodOmatic så så kan så är det bara att klicka på länkarna: Svedjan på WordPress och Svedjan på PodOmatic.


onsdag 3 november 2010

Internetsökning och källkritik


När jag började söka information för länge länge sedan så använde jag alltid AltaVista. Den finns visserligen kvar och fungerar (har kollat idag) men den används nog inte så flitigt längre. Det är Google som gäller, det säger ju redan det nya verbet googla. Jag kan inte längre tänka mig ett liv utan Google. Hur fick man svar på alla frågorna förut? När man inte hade Google, Internet, dator eller mobil till hands överallt? Jag minns inte. Då grubblade man väl på saker och ting länge innan man fick svar. Nu finns ju allt där, det är bara att ”googla” fram det.

Men man kan inte tro på allt man kan läsa på Internet, det vet ju de flesta i alla fall. När jag diskuterade detta med mina elever (nyanlända invandrare) så trodde de verkligen att allt som står skrivet på Internet är sant. Det är ju skrivet! När jag sedan gick vidare och frågade vem som skriver och vem som kollar allt som skrivs, så trodde de fortfarande att det var någon som kollade allt. Efter en lång diskussion kom vi tillsammans fram till att inte allt behöver vara sant, men det var inte lätt att övertyga dem! Jag förklarade hur t ex Wikipedia fungerar. Jag tycker Wikipedia är toppen, men visst måste man vara källkritisk när man hittar information där. För att inte tala om fejkade webbsidor som www.whitehouse.net. Där hittar man de konstigaste sakerna och tror man att allt som står på nätet är sant, så kan det ju bli konstigt!? Eller sidan www.levandehistoria.com? En grupp lärare har skapat sidan www.allaboutexplorers.com för att sidan ska kunna användas för diskussion om källkritik. Där finns påhittad information om de olika upptäcktsresande. Visst vore det pinsamt att som elev ha citerat just den sidan?

Det är också viktigt att påpeka i vilken ordning resultaten kommer i Google, att de första träffarna inte alls behöver vara de mest relevanta, utan det är helt andra saker som avgör. Viktigt är också att de lär sig att använda rätt sökord. Inte sällan skriver mina elever hela frågor och meningar i sökraden. Man behöver också förklara noga vad en sökmotor gör. Förra året var det fler elever som angav Google som källa i sina arbeten, då insåg jag att de inte alls hade förstått vad Google egentligen gjorde. Men man lär sig av sina misstag och jag hoppas att min undervisning om källkritik i år blir lite bättre :)

Apropå sökning på Google så är Google duktig på att gissa vad man menar om man råkar stava fel, vilket är ju jättebra för t ex mina elever som ofta stavar fel. Häromdagen letade jag efter en bra finsk film på Google och skrev "bra finsk film" i sökrutan... och gissa vilket svar Google gav mig??? "Menade du bra FRANSK film?"

Att låna e-böcker och e-ljudböcker




Läste på Olcas blogg idag angående att hon brukar låna e-böcker på elib.se. Jag hade faktiskt ingen aning om att vanliga bibliotek lånar ut e-böcker och ljudböcker (gratis), men man lär sig så länge man lever eller hur?

Nu har jag i alla fall testat både att låna en e-bok och en e-ljudbok. Jag lånade samma bok i båda formaten så jag kunde både lyssna och titta på texten samtidigt. För att lyssna på en e-ljudbok behöver man inget programvara utan man kan lyssna direkt i webbläsaren. För att kunna läsa en e-bok behövs däremot ett program, MobiPocket Reader, som kan laddas ned gratis. Att låna var mycket smidigt, man behöver bara ange sitt lånekortsnummer och för e-böcker även PID-koden på sin läsare. Det ska också gå att läsa böcker på en del Smartphones, t ex fler Nokias och Sony Eriksson-telefoner. Konstigt nog fungerar dessa inte (än i alla fall) på iPhone eller iPad.

Jag tycker detta är något man kan använda sig av på skolan med eleverna. Man kan lyssna på en bok, och om man vill, även läsa boken samtidigt. Jag hittade t o m lättlästa böcker i sortimentet. Jag personligen är inte så förtjust i att läsa böcker på skärmen, för jag tycker det är jobbigt för ögonen, men att bara lyssna och blunda däremot är toppen!